Schermsport terug in Alphen

ALPHEN – De schermsport is terug in Alphen en hoe. Maître Robb van Winden (59), die échte schermtoppers begeleidt, zet hier een club op. Hij wil niet alleen recreanten de sport aanleren, maar hoopt vooral ook Alphens toptalent te ontdekken. ,,Ik wil hier kampioenen maken.”

Achttien Alphenaren volgen momenteel de introductiecursus en nu wil Robb doorpakken. Dat is de schermleraar wel gewend, want zelf bereikte hij met zijn doorzettingsvermogen ook de top. Hij werd Nederlands kampioen en is nu als schermcoach onder meer verantwoordelijk voor het Nederlands damesteam. Ook begeleidt hij regelmatig topper Bas Verwijlen, die nu vice-wereldkampioen is.

Robb denkt dat er genoeg animo is voor de nieuwe club, wat het schermspelletje wordt steeds populairder. ,,Het is een bijzondere sport, mensen kennen het nog niet. Het is zeg maar schaken met tweehonderd kilometer per uur. Veel mensen hebben een romantisch idee erbij, dat ze een soort ridder zijn. Natuurlijk is het een sport met een rijke historie.”

Conditie, focus en strategie zijn belangrijk als je goed wil worden in de sport, zegt Robb. ,,Als je fysiek heel sterk bent, is dat nog geen garantie. De truc is om alles te combineren en heel goed te worden in techniek.”

Geïnteresseerden hoeven niet meteen dure spullen te kopen. Die neemt Robb mee. Trainingen: de sporthal aan de Vroonhoevelaan.

Created by Raphael Meijer Applications