Gepubliceerd op 21 januari 2015, In dagblad Metro
Gepubliceerd op 27 juli 2013, In het Segerberger Zeitung.
Gepubliceerd op 11 juni 2013, In het Leidsche dagblad
Gepubliceerd op 23 april 2013, In het Leidsch Dagblad
Gepubliceerd op 02 april 2013, In het LeidschDagblad
Gepubliceerd op 05 december 2012, in het Witteweekblad.
Gepubliceerd op 07 december 2011, in de AlphenCC

Schermsport terug in Alphen

ALPHEN – De schermsport is terug in Alphen en hoe. Maître Robb van Winden (59), die échte schermtoppers begeleidt, zet hier een club op. Hij wil niet alleen recreanten de sport aanleren, maar hoopt vooral ook Alphens toptalent te ontdekken. ,,Ik wil hier kampioenen maken.”

Achttien Alphenaren volgen momenteel de introductiecursus en nu wil Robb doorpakken. Dat is de schermleraar wel gewend, want zelf bereikte hij met zijn doorzettingsvermogen ook de top. Hij werd Nederlands kampioen en is nu als schermcoach onder meer verantwoordelijk voor het Nederlands damesteam. Ook begeleidt hij regelmatig topper Bas Verwijlen, die nu vice-wereldkampioen is.

Robb denkt dat er genoeg animo is voor de nieuwe club, wat het schermspelletje wordt steeds populairder. ,,Het is een bijzondere sport, mensen kennen het nog niet. Het is zeg maar schaken met tweehonderd kilometer per uur. Veel mensen hebben een romantisch idee erbij, dat ze een soort ridder zijn. Natuurlijk is het een sport met een rijke historie.”

Conditie, focus en strategie zijn belangrijk als je goed wil worden in de sport, zegt Robb. ,,Als je fysiek heel sterk bent, is dat nog geen garantie. De truc is om alles te combineren en heel goed te worden in techniek.”

Geïnteresseerden hoeven niet meteen dure spullen te kopen. Die neemt Robb mee. Trainingen: de sporthal aan de Vroonhoevelaan.

Gepubliceerd op 15 oktober 2011, door de dichtbijredactie, Henk Belderbos (Witte Weekblad)

Schermsport maakt come back

ALPHEN AAN DEN RIJN – Met een steek in het hart eindigde lang geleden vaak een duel. Tegenwoordig gebeurt hetzelfde, al behoudt de verliezer wel zijn leven.

Schermen is een sport met een zeer lange historie, de oorsprong is de middeleeuwen. Toen werd in eerste instantie de strijd uitgevochten met een degen. Later kwam een kleiner wapen, de floret. Met deze wapens was het de bedoeling de tegenstander uit te schakelen door met de punt van het wapen het hart te doorboren. In de oorlogen maakten legers later gebruik van een sabel. Daarmee werd vooral geslagen en niet gestoken. Men was namelijk bang dat de sabel bij het steken zou breken. Diezelfde wapens zijn nu nog in gebruik bij de schermsport.

Alphen aan den Rijn had jarenlang een bloeiende schermvereniging, met als absolute hoogtepunten Monique den Uyl die bij de Paralympics van 1980 een zilveren medaille won. De Nederlandse ploeg was toen zeer succesvol want de Utrechtse Marijke Tichelaar won een bronzen plak. De laatste twintig jaar wordt de sport niet meer in verenigingsverband in Alphen beoefend. Alphenaren zijn daarom aangewezen op de schermvereniging A.E.W. uit Leiden.

Hans van den Berg, secretaris van deze vereniging, is van mening dat in een stad als Alphen eigenlijk een eigen vereniging zou moeten bestaan. ‘We hebben er dan ook voor gekozen om in Alphen aandacht voor deze sport te vragen. Na een introductie op het Sportplein tijdens de Jaarmarkt zijn we op 7 oktober gestart met een cursus van 10 weken in de sportzaal aan de Vroonhoevelaan. Afhankelijk van de belangstelling willen we daarna een tweede trainingsprogramma opzetten met een korte en een lange cursus. Uiteindelijk is ons streven in Alphen een vereniging op te richten, al dan niet als dependance van A.E.W. In een stad als Alphen met zoveel inwoners en een stad waarin sport een belangrijke rol speelt moet dat naar onze mening mogelijk zijn.

Op de eerste avond melden zich gelijk al een aantal belangstellenden. Zij maakten onder de deskundige leiding van schermleraar (maître), Robb van Winden, kennis met de basisprincipes van de sport. Vol enthousiasme namen de belangstellenden aan de training deel. Mensen die ook eens kennis willen maken met deze tak van sport zijn de komende weken vanaf 19.00 uur welkom om op vrijdagavond een kijkje bij de lessen te komen nemen. Nadere informatie is te vinden op de website van de vereniging.

https://alphen.vandaag.nl/schermsport-maakt-come-back/

 

Created by Raphael Meijer Applications