Schermsport maakt come back

ALPHEN AAN DEN RIJN – Met een steek in het hart eindigde lang geleden vaak een duel. Tegenwoordig gebeurt hetzelfde, al behoudt de verliezer wel zijn leven.

Schermen is een sport met een zeer lange historie, de oorsprong is de middeleeuwen. Toen werd in eerste instantie de strijd uitgevochten met een degen. Later kwam een kleiner wapen, de floret. Met deze wapens was het de bedoeling de tegenstander uit te schakelen door met de punt van het wapen het hart te doorboren. In de oorlogen maakten legers later gebruik van een sabel. Daarmee werd vooral geslagen en niet gestoken. Men was namelijk bang dat de sabel bij het steken zou breken. Diezelfde wapens zijn nu nog in gebruik bij de schermsport.

Alphen aan den Rijn had jarenlang een bloeiende schermvereniging, met als absolute hoogtepunten Monique den Uyl die bij de Paralympics van 1980 een zilveren medaille won. De Nederlandse ploeg was toen zeer succesvol want de Utrechtse Marijke Tichelaar won een bronzen plak. De laatste twintig jaar wordt de sport niet meer in verenigingsverband in Alphen beoefend. Alphenaren zijn daarom aangewezen op de schermvereniging A.E.W. uit Leiden.

Hans van den Berg, secretaris van deze vereniging, is van mening dat in een stad als Alphen eigenlijk een eigen vereniging zou moeten bestaan. ‘We hebben er dan ook voor gekozen om in Alphen aandacht voor deze sport te vragen. Na een introductie op het Sportplein tijdens de Jaarmarkt zijn we op 7 oktober gestart met een cursus van 10 weken in de sportzaal aan de Vroonhoevelaan. Afhankelijk van de belangstelling willen we daarna een tweede trainingsprogramma opzetten met een korte en een lange cursus. Uiteindelijk is ons streven in Alphen een vereniging op te richten, al dan niet als dependance van A.E.W. In een stad als Alphen met zoveel inwoners en een stad waarin sport een belangrijke rol speelt moet dat naar onze mening mogelijk zijn.

Op de eerste avond melden zich gelijk al een aantal belangstellenden. Zij maakten onder de deskundige leiding van schermleraar (maître), Robb van Winden, kennis met de basisprincipes van de sport. Vol enthousiasme namen de belangstellenden aan de training deel. Mensen die ook eens kennis willen maken met deze tak van sport zijn de komende weken vanaf 19.00 uur welkom om op vrijdagavond een kijkje bij de lessen te komen nemen. Nadere informatie is te vinden op de website van de vereniging.

https://alphen.vandaag.nl/schermsport-maakt-come-back/

 

Created by Raphael Meijer Applications